PlantProjects

Natuurinclusief Consultancy

Natuurinclusief ontwerpen wordt steeds populairder. Kennis van ecologie, specifieke kennis van planten- en dierensoorten, de geschiedenis van een landschap maar ook het menselijk gedrag  zijn belangrijke aspecten waar we rekening mee moeten houden, willen we de leefbaarheid en de overlevingskans van ingrepen vergroten. Het wordt steeds meer een verplichting om natuurinclusief te bouwen en dat begint bij ontwerpen en ontwikkelen. Bij P.A.D. doen we niets liever dan praten over ecosystemen en over hoe we biodiversiteit makkelijk in het ontwerpproces kunnen integreren zodat het geen extra fase of uitwerkslag is. Er is zo veel meer mogelijk dan alleen nestkasten opspijkeren als het project al gerealiseerd is. Door de integrale aanpak vergroten we samen de esthetische waarde van natuurinclusieve ingrepen en maken we inzichtelijk wat we ermee winnen door erin te investeren. P.A.D. denkt graag mee over hoe we het project een eigen unieke aanpak kunnen geven. Zo maken we inzichtelijk wat de voordelen zijn van een natuurinclusief ontwerp voor zowel de opdrachtgever als de uiteindelijke gebruiker. Door ecologie en biodiversiteit vanaf het begin mee te nemen in het ontwerp wordt het juist een tool om mee te ontwerpen en communiceren, en geen extra kostenpost.

Benieuwd hoe je natuurinclusiviteit als ontwerp- en communicatietool toe kan passen? Of op zoek naar de beste natuurinclusieve aanpak voor een specifiek project? Wij leveren graag input of organiseren een workshop. Ook helpen we graag mee aan de communicatie richting bewoners en opdrachtgevers.

bekijk hier​ een overzicht van de mogelijke te leveren producten. 

Ecologische Landschapsontwerpen

Bij het ontwerpen aan het landschap is het verhaal dat verteld wordt belangrijk, zowel voor het bepalen van de juiste sfeer als voor het versterken van het biotoop. Het landschap ontwikkelen we bij P.A.D. vanuit de natuurinclusieve benadering waar een symbiose tussen mens en natuur voorop staat. Door zo vroeg mogelijk in het proces na te denken over de biodiversiteit in een gebied is het makkelijk en intuïtief te combineren met andere ontwerplagen zoals de stedenbouwkundige structuur, de infrastructuur en de landschappelijke verbindingen. Dit scheelt tijd en geld.  Door natuurinclusief te ontwerpen worden nieuwe woonwijken, steden en andere menselijke ingrepen juist een verbindende factor in plaats van een onderbreking. Zo gaat het landschap een verhaal vertellen waar we trots op kunnen zijn. Voor P.A.D. is het belangrijk de plek waar je ontwerpt te begrijpen, om specifieke elementen terug te brengen of zichtbaar te maken. We integreren in dit proces de symboliek, geschiedenis en betekenis achter woorden, objecten en gebeurtenissen. Samen brengen we het verhaal dat het landschap vertelt naar een volgend niveau.

Voor een specifiek project een analyse nodig om de natuurinclusieve kansen inzichtelijk te maken? Benieuwd hoe denken vanuit een ecosysteem een vernieuwend verhaal kan vertellen over de plek waar we ontwerpen? We laten graag zien hoe duurzaamheid het proces kan versterken en versnellen.


bekijk hier​ een overzicht van de mogelijke te leveren producten. 

​Biodiverse Beplantingsplannen

Een beplantingsplan is bij P.A.D meer dan alleen een mooi plaatje. Het is een vertaling van de geschiedenis of de symbolische waarde van een plek. De juiste beplantingskeuze is cruciaal voor het neerzetten van de gewenste sfeer.  Beplanting benaderen we als een levende kunstvorm waar kleur, textuur, compositie en de verandering in de tijd de grondslag vormen. We spelen hierbij in op de zintuiglijke ervaring van beplanting door een spel van optische veranderingen. Door te onderzoeken hoe mensen bepaalde vormen of kleuren zien kun je de ervaring sturen. Hierdoor kan een plek letterlijk veranderen en blijft deze verrassen. Omgevingspsychologie speelt hier een belangrijke rol in, ook als het gaat om het stimuleren van sociale veiligheid en ontmoeting. Mensen vier seizoenen lang naar buiten krijgen en een andere blik op onze openbare ruimte geven is hierbij ons doel. P.A.D past alleen beplanting toe die iets bijdraagt aan het bestaande ecosysteem en die de biodiversiteit van de plek vergroot. Een win-winsituatie dus die mens en natuur dichter bij elkaar brengt en tegelijkertijd zorgt voor educatieve waarde en verwondering.

​Een uniek beplantingsplan nodig? P.A.D. landscape kan helpt bij de visievorming, het bepalen van het juiste sortiment tot aan begeleiding bij de uitvoering. Uiteraard wordt er rekening gehouden met het gewenste beheerniveau. 

bekijk hier​​ een overzicht van de mogelijke te leveren producten. 

© | P.A.D. landscape | Natuurinclusief Consultancy | Ecologische Landschapsontwerpen Biodiverse Beplantingsplannen