1/7

Parkweg Schiedam

Voor de invulling van het landschap voor de Parkweg hebben we inspiratie gehaald uit hoe verschillende culturen tegen de natuur aankijken. Door onder andere in te spelen op de symboliek, herinnering en rituelen rondom beplanting en daar invulling aan gegeven herkent iedereen zich in haar of zijn buurt. Uiteraard volledig natuurinclusief en klimaat adaptief zodat niet alleen de menselijke bewoners van de gebouwen een plek (terug)krijgen -maar ook de vleermuizen die er al jaren zitten mogen terugkomen!

PROJECT 

locatie 

Parkweg, Schiedam
 

opdrachtgever

Van Wijnen

 

jaar

2019
 

opdracht 

Natuurinclusieve stedenbouw (Gewonnen Tender)

partners

Echo Urban Design

‘Een groot deel van het probleem met onveiligheid ontstaat in de openbare ruimte.

De oplossing ligt hier dus ook!’  

                                                   

Met een groenvisie op wijkstructuur gaan we versnippering tegen. Door de herhaling van bepaalde hagen, bomen en onderbeplanting ​brengen we samenhang en eenheid terug in de wijk. Om toch eigenheid te creëren en een krijgt elk woonhof een eigen invulling met een eigen sfeer en thamatiek of gebruik waardoor het van zomaar een hof naar óns hof wordt getransformeerd. Dit stumuleerd buurtbewoners ook om op bezoek te gaan bij elkaar omdat in elk hof iets anders te beleven valt. Zo is er ruimte voor diverse seizoensvieringen als Iftar, koek-en-zopie en de buurtbarbecue

Je ergens thuisvoelen begint bij Herkenning. Maar thuis voelt voor iedereen anders. 

Zo hebben we inspiratie uit het Mediterraans, Arabisch en Persisch kleurengebruik gehaald om het beplantings- en materialenpallet vast te stellen. Eetbare soorten in de openbare ruimte brengen een voedsellandschap voor zowel mensen als dieren. Bomen die wintergroen zijn geven ook in de wintermaanden een structuur en herkenning op het moment dat verder weinig in bloei staat. Maar ook het gebruik van symbolen zorgt voor herkenning. Een fenomeen dat overal ter wereld voorkomt door alle eeuwen heen is het gebruik om zakdoekjes in bomen te hangen om een wens te doen. Wij hebben daarom de Zakdoekjesboom (Davidia involucrata) gekozen om ook plaats te maken voor inspirerende rituelen. 

In Japan wordt elke lente het kersenbloesemfeest gevieird. vandaar dat door de hele wijk verschillende cultivars van de Prunus boom voorkomen die in het voorjaar bloesemgevechten ......doen uitbreken? sptonaan laten onstbarsten? tussen buurtkinderen?

Verantwoordelijkheid voor de wijk creëren we door de sociale controle te vergroten. Behalve meer ogen op straat is het van belang om meer mensen op straat te krijgen, in alle seizoenen, op alle momenten van de dag. Dit bewerkstellen we door de beplanting af te stemmen op hoe men in verschillende seizoenen de openbare ruimte op een andere manier gebruikt; van bloeiende ontmoetingsplekken in de zomer tot uitbundige herfstkleuren langs wandelroutes. Door de beplanting zo af te stemmen dat er elk seizoen iets in bloei staat maken we van de wijk ook een foerageer gebied voor de vleermuis

zeker in de binnenhoven is een wintergroene structuur van essentieel belang om te voorkomen en behouden van(ruimtes lopen op deze manier niet leeg en blijven ook in de winter te gebruiken)

CONTACT

FOLLOW

ADRES

 Het Industriegebouw (HIG)

Goudsesingel 52-214 

3011 KD Rotterdam

  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram