1/7

Wilgenrijk Landgoederenvisie

geen gated communicty

wonen in een landgoederen landgoed met hoger gelegen kavels 

PROJECT 

locatie 

Wilgenrijk, Maassluis
 

opdrachtgever

Wilgenrijk

 

jaar

2020- 2021
 

opdracht 

Landschappelijk wonen

partners

Converse, Gebiedsmanagers 

‘wonen en groen zijn niet meer elkanders vijanden,

maar doordringen elkander geheel’  

                                                   Van Tijen

We zien de buitenruimte als dé plek waar kansen liggen voor nieuwe economische activiteiten en waar nieuwe saamhorigheid kan ontstaan, over culturele en sociale verschillen heen. We noemen dit het ‘groene vermogen’ van de Westwijk.

Het is tijd voor een nieuwe vorm van ontwerpen waarin we een sterke basisstructuur neerzetten maar ook ruimte laten voor invullingen en ideeën van de bewoners zelf. Zo houden we een bepaalde flexibiliteit die echt bestemd is voor toekomstige veranderingen zowel in de leefomgeving als de planologische processen. Wij zien daarom een organisch groeimodel voor ons, van zaaien, ontkiemen en kruisbestuiven.

Hoe gaan we om met de wens van bewoners om privacy en tegelijkertijd een landschap dat enerverend is, dat leeft en waarin geleefd mag worden. Want zeg nou eerlijk... Zo'n gated community als hierboven daar worden we toch niet blij van?

erfgrenzen spelen hier een belangrijke rol in.  

 Erfgrenzen zijn vaak een lastig discussiepunt maar worden met deze werkwijze een bijzonder element in het proces en in de buurt. Zeker in een kindvriendelijke wijk zijn dit belangrijke onderdelen voor de wayfinding in verschillende buurten. Een juiste detaillering versterkt namelijk het eigendomsgevoel en vergroot het eigenaarschap.

We zien hierboven duidelijk het verschil tussen hoe woonwijken traditioneel worden ontworpen en onze visie voor Goedland

verwelkomend

kwalitatieve zone

voordeuren

eigenheid hek en 

privacy op het kavel zonder dat de kwalitatieve zone niet als onderdeelv van de tuin voelt

CONTACT

FOLLOW

ADRES

Delftsestraat 33

3013 AE Rotterdam

  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram